2024. április 29. hétfő

2013. május 3., péntek 22:59

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. május 3., péntek (OS) -

Budapest Rendőrfőkapitánya Magyarország Alaptörvénye IX. cikke (4) és (5) bekezdése alapján megtiltotta a Budapest V., Vértanúk terére 2013. május 4-én 7 órától 14 óráig bejelentett, egyértelműen antiszemita és rasszista rendezvény megtartását. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény – az Alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabály – rendelkezéseinek alkalmazásával hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a budapesti rendőrfőkapitány tiltó határozata jogszerű volt. A rendezvény ellentétes az Alaptörvénnyel, így nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá.

A tárca – a jogállami normáknak megfelelően – tudomásul veszi és betartja a Bíróság döntését. Ugyanakkor, álláspontját fenntartva, minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza a rendezvény megtartását.

A Belügyminisztérium leszögezi: határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását, és védi valamennyi elszenvedőjének emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát. Minden olyan megnyilvánulást, amely az Alaptörvényben foglaltak sérelmével, csorbításával jár, a tárca – ahogy minden jóérzésű ember – megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint.
    Kiadó: Belügyminisztérium