OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2013. május 3., péntek 22:59

A Belügyminisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2013. május 3., péntek (OS) -

    Budapest Rendőrfőkapitánya Magyarország Alaptörvénye IX. cikke (4) és (5) bekezdése alapján megtiltotta a Budapest V., Vértanúk terére 2013. május 4-én 7 órától 14 óráig bejelentett, egyértelműen antiszemita és rasszista rendezvény megtartását. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. törvény – az Alaptörvénynél alacsonyabb szintű jogszabály – rendelkezéseinek alkalmazásával hatályon kívül helyezte a tiltó határozatot.

A Belügyminisztérium álláspontja szerint a budapesti rendőrfőkapitány tiltó határozata jogszerű volt. A rendezvény ellentétes az Alaptörvénnyel, így nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá.

A tárca – a jogállami normáknak megfelelően – tudomásul veszi és betartja a Bíróság döntését. Ugyanakkor, álláspontját fenntartva, minden rendelkezésére álló törvényes eszközzel akadályozza a rendezvény megtartását.

A Belügyminisztérium leszögezi: határozottan és következetesen elítéli az antiszemitizmus és a rasszizmus valamennyi megnyilvánulását, és védi valamennyi elszenvedőjének emberi méltósághoz fűződő alkotmányos alapjogát. Minden olyan megnyilvánulást, amely az Alaptörvényben foglaltak sérelmével, csorbításával jár, a tárca – ahogy minden jóérzésű ember – megengedhetetlennek, a demokrácia lényegéhez tartozó közrend és köznyugalom jelentős mértékű támadásának tekint.
    Kiadó: Belügyminisztérium

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.