OS Országos Sajtószolgálat
2024. május 2. csütörtök
Ismertető


2013. május 13., hétfő 12:10

A Magyar Tudományos Akadémia közleménye (3. rész)
    Budapest, 2013. május 13., hétfő (OS) -

    Tisztelt Képviselő Asszony!

Levelének politikai szándéka nem összeegyeztethető a tudománnyal. Mindazonáltal megjegyzem, hogy azok a fogalmak, amelyeket Ön levelében említ (jobboldali vagy baloldali tudomány, a tudományos élet álláspontja) nem létezőek, ilyenek használata csupán elfogult kívülállói nézőpontból történhet. Ezért azt javaslom, hogy mielőtt egy állampolgári levélre nem a feladónak küldött válaszban, hanem egy intézmény elnökének címzett nyílt levélben reagál, tájékozódjon pontosabban és felelősebben arról a területről, amelyet érint.

Egyúttal kérem Önt, hogy a jövőben maradjunk a szükséges szakmai konzultációk szintjén, és azt, hogy a továbbiakban semmilyen pártpolitikai állampolgári megkeresést, érkezzen az bármilyen tudományos fokozatot vagy címet megjelölő személytől, se a nagyobb nyilvánosság, se az Ön személyes kampányának részeként, ne emeljen a Magyar Tudományos Akadémia és annak elnöke szintjére.

Végezetül ismételten felhívom Önt és valamennyi politikust, hogy vállaljanak a magyar tudomány ügye és értéke iránt a politikai nézeteken, ideológiákon és célokon felül álló felelősséget, politikai haszonszerzésük érdekében ne kezdjék ki a magyar tudomány és intézményeinek hitelességét.

Felszólítom egyúttal a tudományos élet minden szereplőjét, hogy politikai nézeteiket, véleményeiket saját és ne a tudomány vagy a tudomány intézményeinek nevében képviseljék, azokért minden esetben személyes felelősséget vállaljanak.

köszönti
Pálinkás József

Budapest, 2013. május 13.

    Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.