OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2013. augusztus 26., hétfő 08:27

A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) közleménye
    Budapest, 2013. augusztus 26., hétfő (OS) - Az ingyenes állami fenntartású iskola, mint illegális takarékszövetkezet?

    Tanévkezdés után, az első szülői értekezleten az iskolák, "elő takarékosság" címén, különböző pénzösszeget gyűjtenek szülőktől. Elő takarékosság a pedagógusnapi ajándékra, a tanulmányi kirándulásra, múzeumi, színházi belépőkre, vagy osztályterem festésre, másolópapírra, krétára és más dologi kiadásokra, amelyeket az iskola költségvetésében kell tervezni.
Az állami fenntartású iskolában a pedagógusok által létrehozott iskolai alapítványok több ezer forintos csekket adnak át a szülőknek a szeptemberi tanévkezdéskor. Az iskolai alapítványba kell küldeni az adó 1 %-át is. "Zsebpénz" az iskolának?
Szülői panaszok alapján Petíció és közérdekű bejelentés formájában a Klebelsberg intézményfenntartó központhoz (KLIK) fordultunk, hogy vizsgálja felül az általa fenntartott iskolák pénzgyűjtő, pénzbehajtó tevékenységét, és utasítsa az intézményvezetőket az illegális pénzkövetelések azonnali megszűntetésére.
Ha a KLIK nem utasítja az általa fenntartott iskolákat, hogy a tanulóktól és a szülőktől - az ebédpénzen kívül - semmilyen indokkal nem kérhetnek pénzbefizetést, akkor a szülői egyesületek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordul az iskolákban folyó pénzgyűjtő tevékenységek vizsgálata céljából.
A jól finanszírozott állami fenntartású iskolák akkor működnek etikusan, ha megtisztulnak az évtizedes pénzgyűjtő beidegződésektől.

Sajtószóvivő: Keszei Sándor (06-30/433- 8754) Bővebben: www.mszoe.hu

    Kiadó: Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE)

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.