OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2013. szeptember 25., szerda 07:03

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének közleménye
    Budapest, 2013. szeptember 25., szerda (OS) - Nemcsak bűnök, hanem erények ismeretére is szert tehet

    A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége örömmel nyugtázza a katolikus hittankönyvek iránt mutatkozó újkeletű médiaérdeklődést. Értetlenül áll ugyanakkor azon médiumok és magánszemélyek állításai előtt, amelyek illetve akik a Szent István Társulat negyedik osztályos hittankönyvét homofóbia vádjával támadják. A hittankönyv súlyos, halálos bűnnek nevezi a "homoszexuális cselekedetet". Nem tör pálcát a homoszexuális ember felett, de bűnnek mondja a cselekedetet. Ez összhangban áll a Szentírásnak a kinyilatkoztatásra alapozott tanításával, illetve a zsidó és a keresztény hagyománnyal. "Ha valaki férfival hál együtt úgy, ahogy asszonnyal szoktak együtt hálni, ez utálatosság, amelyben mindketten részesek, ezért meg kell halniuk, vérük visszahull rájuk" – írja az Ószövetség. (Leviták könyve 20,13) Legalább ennyire utálatos – ha bibliai értelemben nem is bűn – ha valaki néhány világos magyar mondat tartalmát felfogni képtelen lévén hamis állítást közöl. A MAKÚSZ felhívja a figyelmet, hogy a Katolikus Egyház a "homoszexuális cselekedet" mellett számos más aktust is bűnnek tételez. Az érdeklődők horizontjának érdemi tágulása várható e tekintetben is a hittankönyvek további tanulmányozásától. De nemcsak bűnök, hanem erények ismeretére is szert tehet, aki forgatja a hittankönyveket. Ezek közül az okosság erényének gyakorlása javasolható azoknak, akiknek nehézséget okoz néhány rövid, bővített mondat megértése.

Szikora József
elnök

    Kiadó: Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.