2024. május 8. szerda

2013. november 19., kedd 15:56

A Közép Európai Club Egyesület közleménye
    Budapest, 2013. november 19., kedd (OS) - Sikertörténet a fertődi Esterházy – kastély, a magyar Versailles felújítása

A Közép-Európai Club Pannonia (KEP) legutóbbi Törzsasztal Fórumán hg. Esterházy Antal, a KEP elnöke az Esterházy – kastély történetéről és felújításáról, új programjairól tájékoztatta a nagyszámú érdeklődőt Budapesten. Bevezetőjében utalt arra, hogy 1720-66 között építették át a XVII. századi Esterházy kastélyt, a "magyar Versailles" –já. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben rendezték. A kastély a II. világháború idején sokat szenvedett, berendezéseit elhurcolták. A felújítás lassan kezdődött meg, de az elmúlt években felgyorsult. Különleges eredménynek számít, hogy a felhasznált európai uniós források 2013-ban elérték az 5 milliárd forintot. Kérdésekre válaszolva hg. Esterházy Antal, a kastély védnöke –programok aktív közreműködője 4 nyelven, feleségével együtt - ismertette a felújítás konkrét eredményeit, az új programokat, a megújult épületet, számos terem helyreállítását, közöttük a híres marionettszínház idei ünnepélyes átadását. Ez utóbbin részt vettek a kihelyezett fertődi kormányülés vendégei is Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével, aki elismeréssel nyilatkozott a látottakról.  Czeglédi József a rendezvény vitavezetője, a KEP ügyvezető elnöke összefoglalójában hangsúlyozta, hogy Eszterháza néhány éven belül Közép-Európa fontos kulturális központja lehet. További inf.: www.kepcp.hu
    Kiadó: Közép Európai Club Egyesület