OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 24. szerda
Ismertető


2014. február 11., kedd 10:48

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság közleménye
    Budapest, 2014. február 11., kedd (OS) - A MAB 2002 óta teljes jogú tagja a felsőoktatási minőségbiztosítási ügynökségek európai szervezetének, az ENQA-nak. A tagoknak ötévente nemzetközi értékelés révén kell bizonyítaniuk, hogy megfelelnek az ENQA tagsági követelményeinek, egyben a felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjeinek. A 2008-as megfelelés után a 2013-as értékelés nem teljes megfelelést állapított meg, így a MAB átkerült a "teljes jogú tag felülvizsgálat alatt" kategóriába. 2015 novemberig újabb nemzetközi értékeléssel kell bizonyítanunk az európai sztenderdeknek való teljes megfelelést. (Ebben a kategóriában van jelenleg a svéd nemzeti ügynökség, míg több más ügynökséget nem vett fel az ENQA tagjai sorába.)

    A 2013-as értékelés két fő ponton állapított meg nem teljes megfelelést: a MAB függetlensége és finanszírozása tekintetében. Mindkét elem orvoslása kívül áll a MAB hatáskörén, jogszabály módosítást igényel.

Fentieken túl a MAB működése lényegileg megfelel az ENQA követelményeknek. A MAB térségünk egyik meghatározó akkreditációs ügynöksége, amiről az ENQA-ban és más külföldi szervezetekben eddig betöltött vezető tisztségek tanúskodnak, s legújabban az is jelez, hogy az ENQA a MAB titkárságának két tagját egy-egy újabb nemzetközi tisztség vállalására kérte fel.

Bízunk benne, hogy a szükséges jogszabályi módosítások megtörténnek, s a MAB európai sztenderdeknek való teljes megfelelése a jövőben biztosított lesz.

    Kiadó: Magyar Felsőoktatási Akkreditációs  Bizottság

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.