OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2014. március 5., szerda 11:39

A Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. március 5., szerda (OS) - Vita a KEP-ben az 1945 utáni parlamenti választások néhány tapasztalatáról

    Gantner Péter történész, szakíró tartott bevezető előadást a Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület (KEP) nagy érdeklődéssel kísért legutóbbi Törzsasztal Fórumán az 1945 utáni parlamenti választásokról. Vitavezető Prof. emeritus Marinovich Endre a KEP társelnöke, c. nagykövet volt. Gantner előadásában hangsúlyozta, hogy a kommunista rendszerekben - a Kádár rendszerben is - a választás egy szinte bohózatnak beillő esemény volt. A Horthy rendszer működésének alapja a tekintélyuralmi jelleg ellenére a parlamentarizmus volt. Több ellenzéki párt volt a parlamentben. A német megszállással l944. március 19-én ez megszűnt. A szovjet csapatok bevonulása után az első szabad nemzetgyűlési választást 1945. 11. 5-én tartották. A baloldali egységlistával szemben a Kisgazdapárt 57 %-kal győzött. A kor politikai légköre miatt koalíciós kormányzásra kényszerültek a kommunistákkal és a többi párttal.

    Kiadó: Közép-Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.