OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2014. március 13., csütörtök 07:08

A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért közleménye
    Budapest, 2014. március 13., csütörtök (OS) - A Vese Világnap megrendezésére 2014-ben immár kilencedik alkalommal kerül sor, ezúttal március 13-án. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is – megtartott világnap ez évi központi üzenete: "Veséink velünk öregszenek! Védd a veséd, tudd meg, hogyan!".

    A Világnap célja, hogy felhívja a figyelmet vesénk központi szerepére általános egészségünk szempontjából, és hogy hangsúlyozásával világszerte csökkenjen a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.
Ma Magyarországon minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés.
A sokáig észrevétlenül lappangó, majd hirtelen lecsapó, alattomos betegség nagy része azonban odafigyeléssel megelőzhető. A betegség ugyanis "köztünk" van: Magyarországon a népbetegségnek számító elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség ma a legfontosabb vesebetegségre hajlamosító tényezők! A 2,5-3,5 millió hipertóniás- és az 1,1 millió cukorbeteg 10, illetve 5 százaléka válik a későbbiekben veseelégtelenné.
Világnapi rendezvények országszerte:
http://www.vesebetegseg.hu/hirek_aktualitasok/2014_vese_vilagnapi_pro gramok_orszagszerte.html
    
    Kiadó: Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.