OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 16. kedd
Ismertető


2014. június 25., szerda 17:02

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának közleménye
    Budapest, 2014. június 25., szerda (OS) - Közlemény a rendszerváltás után országgyűlési képviselőként vagy kormányzati funkcióban tevékenykedő egykori kommunista állambiztonsági tisztek névsorának nyilvánosságra hozataláról

    
A Nemzeti Emlékezet Bizottsága az 1990 után országgyűlési képviselőként vagy kormányzati funkcióban tevékenykedő egykori állambiztonsági tisztek névsorának nyilvánosságra hozatalával kapcsolatosan, a Bizottságot érintő nyilvános megkereséssel összefüggésben, az alábbi közleményt teszi közzé:

A Nemzeti Emlékezet Bizottságának feladata a teljes pártállami működés rendszerszerű kutatása. Az állambiztonsági múlt feltárása ezen tevékenység fontos, de nem kizárólagos része.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága törvényi felhatalmazás alapján, tudományos szakmai elvek szerint végzi a munkáját, amelynek során napi politikai szempontokat, elvárásokat nem érvényesíthet. Olyan célzott lista összeállítása, amely az 1990 utáni politikai tevékenységük alapján válogatna az egykori állambiztonság tisztek névsorából, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának nem feladata. A vonatkozó törvény szerint a Nemzeti Emlékezet Bizottsága az 1944. december 21. és az 1990. május 2. közötti időszakot vizsgálja.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága a nem minősített iratok teljes kutathatósága mellett áll. Azonban bármilyen lista, adatsor önmagában történő közzététele - a kommunista diktatúra működési mechanizmusainak bemutatása és a hatalombirtokosok, haszonélvezők megnevezése, tevékenységük bemutatása nélkül - nem segíti a múlt megismerését.

Budapest, 2014. június 25.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága képviseletében

Földváryné Kiss Réka
elnök

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.