OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2014. július 14., hétfő 10:35

A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2014. július 14., hétfő (OS) - A közpénzeket felhasználó civil szervezetek nem térhetnek ki az állami ellenőrzés alól, mert ez hitelességük feltétele.  Az állami ellenőrzés nem csak lehetséges, hanem kötelező is.

    A norvég állam költségvetéséből az általa kiválasztott Ökotárs Alapítványhoz érkező civil támogatások közpénznek minősülnek. Minkét állam érdeke a felhasználás kölcsönös ellenőrzése, mert a pénzeket csak közösen elfogadott célokra, a magyar pénzügyi és számviteli szabályozás keretei között lehet felhasználni.
A két állam egymás pártpolitikai viszonyaiba közvetve sem avatkozhat be.
Így a Norvég Civil Alapot működtető Ökotárs Alapítvány és nyertes pályázói nem vonhatják ki magukat a magyar civil törvény hatálya alól. E törvény szigorú szabályok alapján előírja a civil szervezetek működésének feltételeit, a pályázatok elbírásának rendjét, a nyertes pályázatok elszámoltatásának módozatait.
Az Ökotárs Alapítvány több pályázó szervezetnek nyújtott 20-40 millió forint közötti támogatást. Ezek a szervezetek az ellenzéki pártokhoz kötődésüket azzal igazolták, hogy a támogatással elnyert pénzekből folyamatosan támadták a regnáló kormányt, és a polgárság többségi támogatását bíró civil közösségeket, kiemelten a CÖF-CÖKA-t.
Ők az ellenzéki internetes médiumok működtetői, akik hamis állításaik alátámasztása érdekében oknyomozó újságírásra hivatkozva nem bejegyzett "defektív" irodákat működtetnek. Nem riadnak vissza hamis bizonyítékok közreadásától sem.
    Kiadó: Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.