OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2014. július 26., szombat 13:28

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2014. július 26., szombat (OS) - Gyámság alá helyezték a kulturális államtitkárságot!

    Miután a Kormány a kulturális szektor számos fontos részterületét (film, kulturális örökségvédelem, kulturális diplomácia stb.) már korábban kivonta a jelenleg Hoppál Péter vezette kulturális államtitkárság felügyelete alól, most annak a Magyar Művészeti Akadémiának a gyámsága alá helyezte, amelyet az Alkotmánybíróság szerint is Alaptörvény-ellenesen nyilvánítottak köztestületté.
    A Kormány tagjainak feladat és hatásköréről rendelkező kormányrendelet alapján lényegében a Magyar Művészeti Akadémia fogja kidolgozni a Kormány kultúrpolitikáját, márpedig Magyarországon ez hosszú ideje nem szól másról, mint a hatalmon lévők holdudvarának helyzetbe hozásáról, s ezzel párhuzamosan a másik oldal kiszorításáról. Ezen a kulturális csatatéren a Magyar Művészeti Akadémia vált a kormányzó pártok legfontosabb fegyverévé: minél jobban támaszkodik rá a Kormány, annál jobban erősíti az oldalak közötti megosztás politikáját. Az LMP azt szeretné, ha a kultúra végre kiszabadulna a hatalmi és politikai érdekek hálójából.
    A kultúrpolitikának különböző oldalak egymás ellen fordítása helyett a közösség egészét kell szolgálnia. A kultúrpolitikai irányítóinak végre azzal a ténnyel kellene szembenéznie, hogy a kialakult intézményrendszer évtizedek óta nem képes elérni a felnőtt lakosság közel felét!

Komlósi Csaba
az LMP kulturális szakszóvivője

    Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.