2024. április 29. hétfő

2014. július 26., szombat 13:28

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye
    Budapest, 2014. július 26., szombat (OS) - Gyámság alá helyezték a kulturális államtitkárságot!

Miután a Kormány a kulturális szektor számos fontos részterületét (film, kulturális örökségvédelem, kulturális diplomácia stb.) már korábban kivonta a jelenleg Hoppál Péter vezette kulturális államtitkárság felügyelete alól, most annak a Magyar Művészeti Akadémiának a gyámsága alá helyezte, amelyet az Alkotmánybíróság szerint is Alaptörvény-ellenesen nyilvánítottak köztestületté.
    A Kormány tagjainak feladat és hatásköréről rendelkező kormányrendelet alapján lényegében a Magyar Művészeti Akadémia fogja kidolgozni a Kormány kultúrpolitikáját, márpedig Magyarországon ez hosszú ideje nem szól másról, mint a hatalmon lévők holdudvarának helyzetbe hozásáról, s ezzel párhuzamosan a másik oldal kiszorításáról. Ezen a kulturális csatatéren a Magyar Művészeti Akadémia vált a kormányzó pártok legfontosabb fegyverévé: minél jobban támaszkodik rá a Kormány, annál jobban erősíti az oldalak közötti megosztás politikáját. Az LMP azt szeretné, ha a kultúra végre kiszabadulna a hatalmi és politikai érdekek hálójából.
    A kultúrpolitikának különböző oldalak egymás ellen fordítása helyett a közösség egészét kell szolgálnia. A kultúrpolitikai irányítóinak végre azzal a ténnyel kellene szembenéznie, hogy a kialakult intézményrendszer évtizedek óta nem képes elérni a felnőtt lakosság közel felét!

Komlósi Csaba
az LMP kulturális szakszóvivője

Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

------------------------------------------------------------------