OS Országos Sajtószolgálat
2021. szeptember 22. szerda
Ismertető


2014. július 30., szerda 18:42

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2014. július 30., szerda (OS) - A HITELES MOZGALOM KÖZLEMÉNYE Szükségesnek látjuk pontosítani Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke közleményét, mivel a bíróságokon kialakult helyzetet rendkívül súlyosnak tartjuk.

    
"A polgári perek átlagos időtartama körülbelül három hónap" - gyakran 1-2 évbe telik, mire a bíróságok megállapítják, hogy melyikük rendelkezik illetékességgel és hatáskörrel. Több devizahiteles perről tudunk mely 3 év alatt sem jutott el az elsőfokú határozatig.

"A devizahiteles ügyekben rendszeresen előfordult, hogy többféle, eltérő, akár egymást kizáró érvelést kapcsoltak a követeléshez, hátha valamelyik megtetszik a bírónak". Mi problémának látjuk, hogy a bíróságok indokolatlanul be sem fogadták a kereseteket; hogy a mai napig nem tudja sok eljáró bíró, hogy mi a különbség az árfolyamváltozás és az árfolyamrés között; valamint több bíró is úgy ítéli meg, hogy attól fogyasztói egy kölcsönszerződés, hogy az adós fogyasztási cikket vásárol.

Elfogadhatatlan, hogy érvényesen létre sem jött kölcsönszerződéseket a szerződés farigcsálásával, utólagos szerződési pontok beírásával, a fogyasztói akarat ellenében, az uniós joggal ellentétesen tesznek érvényessé bíróságok. Ez banki érdek, ez bankmentés.

Elkeserítő az adósok által indított devizahiteles perek felfüggesztése.

Abban egyetértünk, hogy problémák vannak a jogszabályokkal; a bírósági határozatok terjengősek és nehezen értelmezhetőek és fontos tartjuk a továbbképzést is, főleg ha most nem a Bankszövetség fog majd oktatni.

    Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.