OS Országos Sajtószolgálat
2024. június 18. kedd
Ismertető


2014. augusztus 15., péntek 09:56

Az LMP parlamenti frakciójának közleménye
    Budapest, 2014. augusztus 15., péntek (OS) - A kormány teljes titokban, a legrosszabbkor szállíttatta el a sérült paksi fűtőelemeket - LMP magyarázatot követel

    Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a magyar kormány úgy hajtotta végre a paksi fűtőelemek Oroszországba szállítását, hogy arról sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatták. Az LMP írásbeli kérdést nyújt be, amelyben magyarázatot követel, továbbá kezdeményezi, hogy a bizottság következő ülésén vegyék napirendre az ügyet.

Sajtóhírek alapján megtörtént a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállítása. Minderről a kormány sem a közvéleményt, sem a Nemzetbiztonsági Bizottságot nem tájékoztatta, pedig utóbbira a Belügyminisztérium határozott ígértet tett. A kormány utolsó érdemi közlendője az volt, hogy folyik a transzfer előkészítése, illetve az alternatív szállítási útvonalak mérlegelése. Ehhez képest több mint egy évtizedes tétlenséget követően a legrosszabb pillanatban, titokban szabadultak meg a fűtőelemektől.

Az LMP szerint a kormány súlyos felelőtlenséget követett el: a sérült kazettákban lévő használt üzemanyag különösen veszélyes piszkos bombák potenciális alapanyaga, miközben Ukrajna keleti részén jelenleg háborús helyzet van.

A helyzet tisztázása érdekében az LMP írásbeli kérdést nyújt be a szállítás körülményeinek és költségeinek nyilvánosságra hozataláért, továbbá szorgalmazza, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság vegye napirendre a történteket.

Szél Bernadett
Az LMP társelnöke
a Nemzetbiztonsági bizottság tagja
    
    Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.