OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2014. november 24., hétfő 22:12

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület VEKE közleménye
    Budapest, 2014. november 24., hétfő (OS) -

    Egyesületünk, mint a BKK elképzelés indító szakmai műhelye, a cég létrejötte óta számos alkalommal kritizálta a BKK Zrt. működését és az eredeti szakmai koncepciótól való eltávolodását. A BKK a közlekedésszervező funkció helyett sok tekintetben inkább hatalmi és propagandaközpontra emlékeztet, amely eredetileg nem tervezett feladatokat is magába olvasztott. A legfontosabb ilyen torzulás a BKV feletti tulajdonosi jogkörgyakorlás, mely alapvetően borítja az egész BKK koncepciót: a közlekedésszervezőnek ugyanis minden téren függetlennek kell lennie a vele szerződésben álló szolgáltatóktól. E nélkül nem lehet objektíven megítélni az egyes szolgáltatók teljesítményét, ráadásul a BKK olyan szinten napi intézkedési jogkörbe vonta a BKV-t – beruházásokat hajt végre, járműveket szerez be helyette, dolgozóit átirányítja más szolgáltatókhoz stb. – hogy pont az alapelv, a megrendelői és a szolgáltatói funkció szétválasztása sérül és fordult a visszájára. Méltán mondhatják a kritikusok, hogy ugyanaz jött létre, mint eddig, csak dupla szervezettel. Épphogy ezt szerettük volna elkerülni.
A torzult struktúrán változtatni kell, vissza kell térni a szakmailag helyes eredeti koncepcióhoz! Reméljük, hogy a változtatás ezt segíti elő. Az nem baj, ha az integráció egy szinttel feljebb valósul meg, ami még mindig nem az a szint, amely a BKK-nak mintául szolgáló Transport for London esetében: a TfL vezetője ugyanis maga a főpolgármester. A vadhajtásokat le kell metszeni, hogy egészséges legyen a fa.
    Kiadó: Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület VEKE

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.