OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2015. március 30., hétfő 17:19

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye
    Budapest, 2015. március 30., hétfő (OS) - Néhány nappal azután, hogy a Germanwings gépe a Francia Alpokba csapódott, szinte bombaként robbant a hír a médiában, hogy Andreas Lubitz másodpilóta, aki a gyanú szerint szándékosan vezette pusztulásba a gépet, pszichiátriai kezelés alatt állt. Szinte már menetrendszerű, hogy az értelmetlenül pusztító cselekmények mögött felbukkan a pszichiátriai kezelés, illetve a kiszámíthatatlan viselkedést okozó pszichiátriai szerek szedése.

    A Bild német lap belső információkra hivatkozva közölte, hogy a másodpilóta korábban depresszióval küzdött és pszichiátriai kezelés alatt állt. Ha a hír igaz, újra szembetaláljuk magunkat a kérdéssel: hogyan kapcsolódik a pszichiátriai kezelés és az ennek részeként alkalmazott tudatmódosító antidepresszánsok szedése a tragédia megtörténtéhez? Kikerülhetetlen tény, hogy az elmúlt években összesen 134 hivatalos hatósági figyelmeztetés jelent meg 11 országban (plusz az Európai Unióban) az antidepresszánsok veszélyes mellékhatásairól, amelyek közül 37 figyelmeztet e szerek öngyilkossági késztetést fokozó hatásaira, 10 az erőszakos magatartást okozó hatásokra, 9 az elvonási tünetek veszélyeire, 8 az önkárosítást okozó hatásokra, 5 a mániát vagy pszichózist okozó hatásokra, 4 pedig a hallucinációkat okozó hatásokra.

Ha Lubitz pszichiátriai szerek hatása alatt állt vagy azok elvonási tüneteitől szenvedett, legfőbb ideje lenne megvizsgálni, hogyan felelősek a pszichiátriai kezelések az ilyesfajta érthetetlenül erőszakos cselekményekért.
    Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.