OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2015. július 5., vasárnap 12:44

A Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom közleménye
    Budapest, 2015. július 5., vasárnap (OS) - Nyíljon magyar általános iskola és gimnázium Londonban

    "HAZAVÁRÓ" konferenciát tartott a Táncsics Alapítvány a kivándorlás hatásairól a Fogasházban.
    Torzsa Sándor, a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom elnöke a konferencián elmondta, hogy a Societas véleménye szerint a kivándorlás problémája hosszú távon oldható meg. Ma már nem csak anyagi okai vannak a kivándorlásnak. Nincsenek hosszú távú tervek, melyek mentén haladna a nemzet, a generációnk előtt pedig nincs jövőkép. Így nem is tudnak tervezni a fiatalok. Magyarországon olyan légkör van, amelyben egyre kevesebb ember érzi magát jól.
Nemzeti kérdés, hogy a kivándorolt családok gyermekeiben, vagy az ott született gyermekekben kialakul-e, illetve megmarad-e a magyar identitás, meg tudják-e tanulni a magyar nyelvet, irodalmat és történelmet? Fontos, hogy ezeket a generációkat se veszítsük el!
Ennek érdekében elengedhetetlennek tartjuk, hogy Londonban létesüljön - magyar állami fenntartásban - magyar általános iskola és gimnázium. Magyar államnak továbbra is céljának kell lennie a kivándoroltak hazahozatala, de ezt a célt nehezítheti, ha a gyermekek nem magyar iskolába járnak.
    A hozzászólást követően több szakértő is kifejtette, hogy valóban gond a szülőknek, hogy hogyan oldják meg a gyermekek magyar nyelvű iskoláztatását. Ezt a szülők szervezésében "hétvégi iskolákban" teszik meg, azonban ez nem egyenértékű egy magyar iskolával.
    A Societas a kezdeményezésről társadalmi vitát indít, így várjuk a véleményeket és javaslatokat!

    Kiadó: Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom

-------------------------------------------------------------------

    Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
    Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
    (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.