OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2016. augusztus 22., hétfő 10:54

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2016. augusztus 22., hétfő (OS) - Titkolja a kormányhivatal, hogy merre van parlagfű

    Nyaranta helikopteres parlagfű-felderítéssel riogatja a hanyag földhasználókat az FM, ám ennek az eredményeiről utólag csak annyit lehet megtudni, hogy az ország harmadát-felét berepülve alig találtak parlagfüvet. A méregdrága helikopterezés kudarcát mutatja, hogy a szakemberek által becsült 700 000 hektárnyi súlyosan fertőzött terület ezrelékeit sikerül csak fellelni.

Egyesületünk közérdekű adatigényléssel kérte a Fejér megyei légi parlagfű-felderítés eredményeinek megosztását, hogy az allergiások megtudják, mely területeket kell elkerülniük a következő hetekben. A fertőzött ingatlanok közelében a pollenterhelés a mérőállomások által kimutatott érték többszöröse.

Simon László kormánymegbízott megtagadta a parlagfüves területek térképének, ill. koordinátáinak kiadását, mivel a kért adatok "döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében" és az ilyenek "rendszerint mentesek a nyilvánosság alól".

Ez a hozzáállás különösen visszás, mivel pár éve a kormány éppen a lakosság parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából finanszírozta a többi között a Fejér Megyei Kormányhivatal sokmilliós technikai felszerelését, sőt még a hivatal többszázezres mobiltelefon-számláját is ebből fizették ki. Országosan mintegy félmilliárd forint tűnt el ilyen módon, ami azóta sem került elő. Fazekas Sándor akkor vizsgálatot ígért, ami szintén elmaradt.
     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.