OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2016. november 14., hétfő 18:07

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Körének közleménye (2. rész)
    Budapest, 2016. november 14., hétfő (OS) - A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Német Kör/ 2016.november 15-én több mint száz fővel, külön buszokkal, öt napos Történelmi zarándokútra indul Felvidékre, Szlovákia- Lengyelország-Ukrajna irányába. A Történelmi zarándokút célja, hogy megemlékezzenek az "Elhallgatott történelem" áldozataira, a Malenkij robotra hurcoltak útvonalán.  Az Emlékév tiszteletére negyedik alkalommal hívta az érintetteket zarándoklatra a Német Kör. Az urali, kaukázusi, román helyszínek után a szlovák, lengyel és ukrán gyűjtőtáborokat, lágerhelyeket és rabtemetőket és emlékparkokat keresik fel a Történelmi zarándokút résztvevői.

    Ungvár, Beregszász után a történelmi egyházakkal, valamint magyar és német társadalmi szervezetekkel közösen ökumenikus istentisztelettel egybekötött koszorúzást tartanak a Szolyvai Emlékparkban. A megemlékezés keretében sor kerül a mintegy négy ezer áldozat neveit tartalmazó hatvan emléktábla, és a "Malenkij robotosok" történelmi emlékösvényének felavatására, felszentelésére.
Szolyván, a csupán a nemzetiségük miatt elhurcolt ártatlan emberek pusztulásának helyszínén helyi kezdeményezésre 1990-ben emlékpark létesült. Ennek siratófalára 130 kárpátaljai magyarlakta település közel tízezer áldozatának nevét vésték fel.
A Zarándokút részt vevői a megemlékezések mellett nemzetközi konferencián, emlékkiállításokon is részt vesznek.  

     Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.