OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. július 31., hétfő 11:35

A Parlagfűpollen No Egyesület közleménye
    Budapest, 2017. július 31., hétfő (OS) - Nem titkolhatják a kormányhivatalok, hogy merre van parlagfű

    A bíróság döntése szerint jogellenes volt a Fejér-megyei Kormányhivatal adatmegtagadása a helikopteres parlagfűfelderítés eredményét illetően, melyet egyesületünk tavaly kért ki. A kormánymegbízott megtagadta a kiadást, mivel azok "döntéselőkészítés körében alkotott iratok, amelyek nyilvánosságra hozása jelentősen hátráltatja a köztisztviselőket feladataik elvégzésében".

A PPNE pert indított, ahol a hivatal jogi képviselője előadta, hogy "a helikopteres bejárás adatai, mint döntés előkészítésére vonatkozó adatok 10 évig nem nyilvánosak." A bíróság viszont úgy ítélt, hogy ezek kiadandó, közérdekű adatoknak minősülnek.

Az abszurd indoklással a költséges helikopterezés siralmas eredményét kívánták leplezni. A transzparencia hiánya lehetőséget ad a kivételezésekre is. Sokszor egy-egy súlyosan fertőzött terület nem kerül fel az Parlagfű Információs Rendszerbe és a mentesítés sem történik meg.

Nemrég a kormány az adófizetők parlagfű-mentesítésre felajánlott SZJA 1%-ából fizette ki a kormányhivatalok felszerelését, rezsiköltségeit. Fazekas Sándor vizsgálatot ígért, a felelősöket azóta sem találta meg.

Az allergiások számára fontos, hogy hol vannak az elkerülendő parlagfüves területek. A fertőzött ingatlanok mellett többszörös a pollenterhelés. Arra biztatunk mindenkit, hogy még virágzás előtt tájékozódjanak ezek hollétéről, kérjék ki a lakóhelyük közelében bemért parlagfűfoltok adatait, és kövessék nyomon ezek mentesítését.

     Kiadó: Parlagfűpollen No Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.