OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2017. szeptember 26., kedd 09:35

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. szeptember 26., kedd (OS) - Magyarországon is igazak a kiállításon bemutatott pszichiátriai szörnyűségek. Túlgyógyszerezésből adódó károsodások, megalázó lekötözések, pszichiátriai kényszerbeszállítások – többek közt ilyenekről szól az a nemzetközi vándorkiállítás, amely nemrég nyílt meg Budapesten. Ám a látogatók beszámolói szerint az ilyesmi Magyarországon sem ritka, számosan jelzik a kiállítás szervezőinek: ők is átéltek ilyeneket itthon.

    Az egyik látogató a felírt pszichiátriai szerektől rosszul lett, elbutult, nem volt önmaga; nagy nehezen szokott le róluk. Másikuk azért látogatott el a kiállításra, hogy megpróbálja kideríteni az igazságot: hogyan halt meg testvére a pszichiátrián. Bár a tárlat nemzetközi kitekintést ad a pszichiátriákon történő jogsértésekre és károsodásokra, a bemutatott információk nem kevésbé igazak Magyarországon.
A kiállítás a pszichiátria kezdeteitől mutatja be annak történetét: az első kezeléseket, amelyek csupán a páciensek fizikai lehengerlésére voltak alkalmasak, bemutatja a ma már többnyire embertelennek tartott elektrosokk és viselkedésmódosító agyműtétek "kifejlesztésének" történetét, és széles körű áttekintést ad napjaink pszichiátriájának visszásságairól is, így például a rutinszerűen használt kényszerítésekről és bántalmazásokról, a szinte mindenütt jelen lévő pénzügyi csalásokról, de szó esik arról is, hogyan rombolta le számos világhírű művész karrierjét a túlságosan tolakodó pszichiátriai befolyás.
A közönség elé tárt információk kemények és megrázóak.
     Kiadó: Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.