OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 17. szerda
Ismertető


2017. október 24., kedd 16:57

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye
    Budapest, 2017. október 24., kedd (OS) - Az ilyen barátságra és összefogásra van szükség, hogy megtudjuk őrizni hitünket és gyermekeink jövőjét országainkban.

    A magyar és a bolgár nép barátságát második alkalommal ünnepeltük hivatalos keretek között. A barátságnapi megemlékezésre, számos programmal, október 18-21. közötti időben, Bulgáriában - Szófiában és Rila hegységben került sor. Az ünnepi rendezvények a két nép baráti viszonyát és együttműködését erősítették, megemlékezve a közös keresztényi hitünkről és gyökereinkről. A két ország hivatalos megemlékezésén túl, október 19-én, a Magyarországon élő bolgár közösség, a zalavári Cirill és Metód általános iskola, a halásztelki és a budapesti bolgár nyelviskola tanulói és tanárai zarándokoltak el Rilai Szent János Bulgária védőszentjének az ereklyéihez a Rilai kolostorba és részt vettek az ünnepi szent misén.
Október 20-án a szófiai Szent Szófia Bazilikában a Magyarországi Bolgár közösség által Bulgáriának ajándékozott emléktábla felavatására és a megszentelésére került sor. Történelmi esemény jelentőségét jelzi, hogy ugyan az a csodatevő Rilai Szent Jánost ábrázoló emléktábla díszíti tavaly óta az Esztergomi Bazilikát. Talán nincs is két olyan bazilika a világon, amiben megegyező két tábla hirdeti két nép közös gyökereit, hitét és barátságát. A Magyar-Bolgár barátság nap keretében október 20-21-én a Szófiái városi parkban került megrendezésre a Hungarikumok utcája első alkalommal. A fesztivál bemutatta és ízelítőt adott a hungarikumok gyűjteményéből.

     Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.