OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. november 25., szombat 13:52

Az Arany Liliom Közhasznú Alapítvány közleménye
    Budapest, 2017. november 25., szombat (OS) - A Hiteles Mozgalom szerint elfogadhatatlan a Kúria elnökének Parlamenti beszámolója!

    A Parlament Igazságügyi bizottsága meghallgatta és értékelte a Kúria elnökének, Darák Péternek a beszámolóját. A bizottság szerint "egységes és magas színvonalú az ítélkezési gyakorlat", valamint a "főtanácsadói rendszer kiépítését hatékonyan képes segíteni a bírók érdemi munkáját".
"A bizottság üdvözli a devizakölcsön-szerződésekkel kapcsolatban felmerülő jogértelmezési problémák feltárása érdekében végzett kiemelkedő munkát."

Több bíró, már kilenc devizahiteles ügyben fordult az Európai Unió bíróságához – ez is jelzi, hogy alapvető problémák tisztázatlanok még mindig. A Hiteles Mozgalom álláspontja szerint a Kúria valótlan megállapításai (jogegységi határozatok) hátrányosak minden devizahitelesnek, a kúria főtanácsnoka által kidolgozott javaslatok pedig arra adnak tanácsot a bíróknak, hogy a devizahitelesek miként veszítsék el a bankok, a végrehajtások ellen indított pereket.

Sérülnek az állampolgári alapelvek, veszélyben a bírói függetlenség.

A Hiteles Mozgalom már több alkalommal is kezdeményezte a Kúriánál, hogy beszéljék át a vitatott pontokat, azonban a Kúria ettől mindig elzárkózott.

Sajnálatos és megdöbbentő, hogy a parlamenti képviselők támogatják a Kúria devizahiteles ellenes és az európai fogyasztóvédelmi elvekkel ellentétes tevékenységét.

A Hiteles Mozgalom kezdeményezi devizahiteles Parlamenti bizottság felállítását – civil érdekvédők bevonásával.


     Kiadó: Arany Liliom Közhasznú Alapítvány

-------------------------------------------------------------------
     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.