OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2017. december 28., csütörtök 09:13

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat közleménye
    Budapest, 2017. december 28., csütörtök (OS) - Hosszan tartó betegség után, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Batthyány téri idősek otthonában elhunyt Ambrózia nővér, polgári nevén Balázs Irma, a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend volt tartományfőnöke. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Rend magyarországi szellemi örököseként őrzi az Erzsébet apácákra jellemző szemléletet, amellyel a gondoskodásra szoruló betegeket és idős embereket ápolták.

    Ambrózia nővér 1926 július 26-án, Zala megyében született. Tizenöt éves volt, amikor egy újsághirdetésre jelentkezett, s Budapestre utazott, és a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend Batthyány téri központjában felvételét kérte. Szerzetesi nevének a Fájdalmas Szűzanyáról nevezett Mária Ambrózia nevet választotta. 1950-ben a szerzetesrendeket feloszlatták, a nővéreknek pedig el kellett hagyni házaikat.
Ambrózia nővér az újpesti rendelőintézetben kapott munkát, 46 év után onnan ment nyugdíjba. Szerzetesi elhivatottságát a szocialista rendszerben is büszkén vállalta, az üldözött apácákat felkarolta.
A rendszerváltoztatás után a Szent Erzsébetről Nevezett Betegápoló Rend visszakapta a Batthyány téri intézményét, amelyben idősotthon működött. Paskai László bíboros Ambrózia nővért nevezte ki tartományfőnöknek. Ambrózia nővér  a Máltai Szeretetszolgálat közreműködését kérte az idősotthon fenntartásához. Kilencvenedik születésnapján írásban köszöntötte őt Erdő Péter bíboros és Orbán Viktor miniszterelnök, Ferenc pápa pedig apostoli áldásban részesítette.
     Kiadó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.