OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2018. március 4., vasárnap 20:35

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. március 4., vasárnap (OS) - Az Európai Unió Tanácsához fordul a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

        A mai napig rendezetlen a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státusza, ezért a MET közgyűlése úgy döntött, hogy az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordul. Ráadásul, az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület, illetve a MET súlyos anyagi gondokkal is néz szembe; éves szinten intézményeik összesen, több mint 1 milliárd forint bevételkieséssel küszködnek.
     A hazai Alkotmánybíróság és egyéb jogi fórumok döntései értelmében az Országgyűlésnek és a Kormánynak helyre kell állítania a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyházi státuszát, melyet azok a jogerős határozatok ellenére közel négy éve halogatnak. Ugyanezt az elvárást tartalmazza a strasbourgi Európai Emberi Jogok Bíróságának több döntése is.
     A MET Közgyűlése úgy határozott, hogy felszólítja a jelenleg még hivatalban lévő Országgyűlést, hogy az AB legutóbbi - 36/2017. (XII.29.) AB határozat - döntését hajtsa végre.
A MET ezen kívül a strasbourgi bíróság döntésének figyelmen kívül hagyása miatt az Európai Unió Miniszterek Tanácsához fordul, hogy tartsa napirenden az egyház jogai helyreállításának ügyét mindaddig, míg a magyar kormány és parlament nem korrigálja eddigi eljárását.
     Az egyházzal együttműködő, 1989. február 28-án bejegyzett Oltalom Karitatív Egyesület kiterjedt hajléktalan- és szociális ellátást, család-, egészségügyi-,és idősgondozást végez (mintegy 600 férőhelyen hajléktalan látnak el, 5 idősotthont tartanak fenn, évente több ezer krízishelyzetben lévő családot gondoznak). Köznevelési intézményeikben mintegy 3000 gyerek részére biztosítják bölcsődétől a középfokú végzettség megszerzéséig az oktatási rendszer teljes spektrumát. Felsőoktatási intézményük, a Wesley János Lelkészképző Főiskola is változatlanul működik, noha 2010. óta az államilag támogatott férőhelyek megvonása miatt körülményeik megnehezedtek. Különösen is sikeres a Hétköznapi Hősök programjuk és a több mint egy évtizede indított "Tanulással és Sporttal a Hajléktalanság Ellen" akció és hajléktalan egészségügyi ellátásuk is. 2010-ben a Főváros egyoldalúan felmondta a közszolgáltatási szerződéseket, az állami támogatás pedig drámaian zsugorodik, ezért az egyesület és az egyház szociális munkájára hatalmas teher nehezedik, különösen a téli krízis-ellátás idején.

     Kiadó: Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.