OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 25. csütörtök
Ismertető


2018. november 21., szerda 18:11

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2018. november 21., szerda (OS) - Emlékezni helytől és időtől függetlenül mindig és mindannyiunk kötelessége! Nem is olyan rég november 4.-én este 18 órai kezdettel emlékezett meg a Magyar – Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság az 1956-os forradalom már-már elfeledett, de mindenképpen hiánypótló, zsidó vonatkozású részeiről tárgyköréről.A helyszín az a VII. kerületi Baross tér 19. sz. épülete volt, ahol az egyesület 2 évvel ezelőtt ugyanezen a napon emelt emléktáblát Nickelsburg László holokauszt túlélő ’56 magyar-zsidó hős és bajtársai emlékére, akinek a legnagyobb számú fegyveres csapata volt a kerületben, és ő maga volt a felkelőcsoport parancsnoka, akit csak "Zsidó Laciként" emlegettek.

    A köszöntő beszéd után Dr. Róbert Péter történész beszélt az eseményekről zsidó vonatkozásban. Ezt követte Garai Róbert Radnóti-díjas színművész szavalata.
Különleges és maradandó élményt nyújtott a megemlékezők számára Rajna Tibor a Magyar Arany Érdemkereszttel is kitüntetett ’56-os hős, aki mesélt hitelt érdemlően az akkori eseményekről, harcokról, Emberi értékekről, amelyeket akkor átélt. "Nincsen különbségtétel származás és egyéb más dolog tekintetében, mert a magyar szabadságot megtartani, megőrizni, erősíteni csak összetartozással vagyunk képesek.
Én hiszek benne, hogy a ma felnövekvő ifjúság, bár két korosztály már felnőtté vált, képes lesz folytatni azt a küzdelmet, amit én egy előző beszédben úgy jelenítettem meg, hogy szívükben nyíljon ki a hazaszeretet és a szabadság virága."
    
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.