OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2019. március 22., péntek 20:54

A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre közleménye
    Budapest, 2019. március 22., péntek (OS) - A "Történelmi Filmklub, a GULÁG-GUPVI Emlékévben készült filmek bemutatása" című projekt következő állomásai Miskolc és Mezőberény. Március utolsó csütörtökén, egy napon, három helyszínen is levetítik a pécsi Német Kör filmjét, a magyarországi németek elhurcolásáról szóló ismeretterjesztő filmet, a GUPVI lágerek foglyait.

    A Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre/Német Kör/ 2008-tól foglalkozik aktívan a Málenkij Robot történetének intenzív kutatásával, interjúk készítésével. A német nemzetiségi egyesület vezető szerepet tölt be az eddig elhallgatott történelmi korszak, 1944-49 közötti időszak kutatásában, és azok nyilvánosságra hozatalában. Több könyvet és dokumentumfilmet készített a témában.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló Történelmi Filmklub 4 magyar (Vecsés, Ceglédbercel, Miskolc, Mezőberény)  és 4 határon-túli (Beregszász (Ukrajna), Szepsi (Szlovákia), Zombor (Szerbia), Kolozsvár (Románia) helyszínen vetíti a filmeket.

A program filmjei: A GUPVI lágerek foglyai 1-2.rész, Be nem gyógyult sebek, Kicsi munkán a Kaukázusban, Kifutás, Kárpátaljai tragédia, Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek.
Az ismeretterjesztő- és dokumentumfilmek rendezői: Gulyás Gyula, Hajduk Márta, Osgyán Gábor és Rozsnyai Ilona.

A dokumentumfilmek bemutatják a magyar és német polgári áldozatok Málenkij robotra hurcolásának történetét, a szovjet GULÁG-GUPVI lágerek és kényszermunkatáborok életét.

     Kiadó: Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.