OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2019. április 23., kedd 16:30

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2019. április 23., kedd (OS) - DK: Orbán háborúba vinné az országot?

    Gyurcsány Ferenc április 14-én beszédében arra figyelmeztetett, hogy Orbán bomlasztó akciói egy új európai háborúhoz vezethetnek. Alig egy hét múltán e vélemény megerősítéséről érkezett hír.

Sławomir Nitras, a lengyel jobbközép ellenzék parlamenti képviselője elárulta: az ukrán válság idején Orbán titkos tárgyalásokat folytatott a lengyelekkel Ukrajna felosztásáról, és Putyinhoz hasonlóan az európai határok átrajzolásáról álmodozik. Az orosz elnök emlegetése itt aligha véletlen: nemrégiben a Washington Post is arról írt, hogy Orbán az ő utasítására igyekszik aláaknázni az ukrán-magyar kapcsolatokat és fölrobbantani az európai békerendszert.  

Emlékezetes, hogy a határ sérthetetlenségét biztosító alapszerződést 1993-ban ratifikálta az országgyűlés, az akkori ellenzék, benne a Fidesz képviselőinek egyhangú támogatásával. Ellene csak az akkori kormánypártok szélsőjobboldali, később Csurka István szövetségeseivé vált képviselői szavaztak. Orbán ma az ő politikájukat követi, amiről a lakájmédia alapszerződés elleni uszításán kívül a tavaly március 15-i ünnepségen Orbán Viktor előzenekaraként szereplő kárpátaljai magyar szónok beszéde is tanúskodott.

A DK tiltakozik a magyar külpolitika kalandor, irredenta próbálkozásai ellen, amely hazánk háborúba sodródását kockáztatja és a helyzet tisztázása érdekében írásbeli kérdést intéz a miniszterelnökhöz.

Ara-Kovács Attila
külügyi kabinetvezető, országos elnökségi tag
DK

     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.