OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2019. május 15., szerda 07:08

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa közleménye (2. rész)
    Budapest, 2019. május 15., szerda (OS) -

    A sorozat mostani záró epizódjában egy 30 gyereket felnevelő SOS-nevelőszülő, Marika mesél arról, milyen az éjszaka közepén gyereket kapni, hogy lehet szeretni másnak a gyerekét. https://www.youtube.com/watch?v=abfIGBOn_UM

A KSH 2017-es adatai szerint a 10 év alatti gyerekek közül 1300-an élnek még mindig gyermekotthonban. Évente átlagosan 8-9000 gyermek kerül állami gondoskodásba. Ettől a 2015-ös év tért el, amikor a bekerült gyerekek száma közel 2000 fővel megugrott.
A gyerekek közül a legtöbb csecsemő (1200 fő) és 1-2 éves (660 fő). Ugrásszerűen megnő a családjukból kiemelt gyerekek aránya a 14-17 éves kamaszok között, korosztályonként 400-500 fő kerül gyermekvédelembe, míg a fiatalabbak közül korosztályonként átlagosan 300 fő.

Az SOS kutatása szerint sokan nincsenek tisztában a nevelőszülőség feltételeivel, ez is visszatarthatja a jelentkezőket. Minden ötödik megkérdezett tévesen azt gondolja, hogy maximum 45 éves korig lehet gyereket fogadni.
A válaszadók negyede nem tud róla, hogy a nevelőszülők eldönthetik, milyen nemű és életkorú gyermekeket szeretnének, ahogy azt sem, hogy férfiak is lehetnek nevelőszülők.  Tízből ketten tévesen azt gondolják, feltétel, hogy a nevelőszülő házasságban vagy tartós párkapcsolatban éljen. A nevelőszülőség munkaviszony, amely beszámít a nyugdíjba és társadalombiztosítási ellátásra is jogosít, de ezt sem tudta mindenki.
Az átalakulás előtt álló SOS épp bővíti nevelőszülői hálózatát.

sajtókapcsolat: gabriella.varro@sos.hu 70/948-9904
    
     Kiadó: SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.