OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2019. május 23., csütörtök 07:53

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2019. május 22., szerda (OS) - Sokat romlott az elektronikus ügyintézés színvonala, de levélszemélt kiküldésére van kapacitás

    Az adóhatóság 2018 decemberében kikapcsolta a fájlnevekben a cégneveket, így a letöltött PDF fájlneve kizárólag számokat tartalmaz. A bagatellnek tűnő változtatás nagyon komoly ügyviteli túlterhelést okoz, hiszen a fájlnevek nélkül nagyon nehéz tájékozódni, hogy mely adózó, milyen témájú küldeményéről van szó. Az adóhatóság vezetői márciusban tettek ígéretet egy rendezvény során, hogy visszaállnak a cégnevek feltüntetésére. Az ígéret azóta se teljesült.

A NISZ Zrt ígéretet tett arra, hogy a félkész cégkapu alapvető hiányosságait pótolják. Erre se került még sor.

Voltak azonban pozitív fejlemények is. Például az adóhatóság a hónap vége előtt tájékoztatást adott a köztartozásmentességet érintő tartozásról, vagy bevallási teendőkről. Miután elsőre ez kudarcba fulladt, abbahagyták.

Eközben - kérésünk ellenére - a NAV Központi Irányítása és az Igazságügyi Minisztérium a levélszemét szintű tájékoztatásokba kezdett a hivatalos közlésekre való tárhelyen, amit így is hosszabb-rövidebb üzemeszünetek tesznek gyakran használhatatlanná.

A NAV azzal is tetézte az üzenet-káoszt, hogy a legutóbbi társasági adóbevallásról szóló értesítésében arra célozgatott, hogy a könyvelő korábban már késett ezzel a bevallással, amit rendre számon is kérnek az ügyfelek, munkáltatók a könyvelőiken, akik akkor is magyarázkodhattak, ha egyáltalán nem volt késés. Sajnos ki kell mondani, hogy ez hitelrontás.
    
     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.