OS Országos Sajtószolgálat
2020. szeptember 20. vasárnap
Ismertető


2019. augusztus 14., szerda 12:24

A Magyar Könyvelők Országos Egyesülete közleménye
    Budapest, 2019. augusztus 14., szerda (OS) - A pénzmosás elleni bürokrácia október végéig se hoz majd eredményt, ha a Pénzügyminisztérium nem az érintettekkel egyeztet!

        Egyértelmű, hogy kormánynak az adminisztrációs egyszerűsítés a célja, azonban a Pénzügyminisztérium nem hívta meg a koordinációs testületbe az MKOE, de még a Bankszövetség képviselőit se. Így borítékolható, hogy október végén újabb botrány lesz.
     A pénzmosás ellen az ügyfelek adatainak begyűjtése olyan adminisztrációs feladat, amiből a belföldiek adatait kezelő szervek (Belügyminisztérium, NAV, Kormányhivatalok) nem vonhatják ki magukat, hozzáférést kell adniuk a jogosultaknak!
     A külföldiek azonosítása és a tényleges tulajdonos meghatározása "ahány ház annyi szokás" elv mentén működik. Az OTP Bank például nem azonosítja a tényleges tulajdonost, a K&H Bank viszont okirati szintű bizonyítást ír elő, különben nem nyit számlát. Más bankoknál a hatalmat kapott "compliance" osztályok vezető önkényesen elutasítgatják a magyar cégek számlanyitását, mert külföldieket látnak a cégjegyzékben, akik a nyilatkozatuk alapján nem élnek Magyarországon (CIB, Takarék Kereskedelmi Bank, Unicredit).
     A jelenlegi jogszabályt és a gyakorlatot úgy kell módosítani, hogy a nyilvántartásra kötelezettek adminisztrációt egyszerűsítő mintaszabályzatot kaphassanak (a jelenlegi papíralapú dokumentálást ír elő), illetve az állami nyilvántartások és a pénzmosás elleni küzdelemre kötelezettek között folyamatos adatáramlás legyen!
     A részletek megtekinthetőek az MKOE facebook oldalán

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.