OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2019. október 14., hétfő 11:25

A Legfőbb Ügyészség közleménye (4. rész)
    Budapest, 2019. október 14., hétfő (OS) -

    A terheltek 83,1%-a esetében a bíróság az ügyészi indítvánnyal minden tekintetben megegyezően állapította meg a büntetőjogi felelősséget.

Az ügyészség a büntetőjogon kívüli ügykörében, a megváltozott jogszabályi környezetben 96 keresetet nyújtott be. Emellett egyéb bírósági – köztük összesen 1539 nemperes törvényességi – eljárást kezdeményezett civil szervezetekkel és pártokkal szemben. Az ügyész változatlanul kiemelt figyelmet fordít a fogyasztói jogok érvényesülésére. Szükség esetén fellép a fogyasztók érdekeinek védelmében. Mindezeken túl törvényességi kontrolt gyakorol a szabálysértési és a közigazgatási hatóságok határozatai, valamint a megbízhatósági vizsgálatok felett.

A büntetés-végrehajtási törvényességi felügyeleti és jogvédelmi ügyészi feladatok az utóbbi években folyamatosan gyarapodtak. A 2018-ban elvégzett országos vizsgálat szerint a korábbi évekhez hasonlóan hazánkban a fogvatartottakkal való bánásmód – bár nem volt mentes az eseti hibáktól, hiányosságoktól – általában megfelelt a nemzetközi jogi normákban és ajánlásokban megfogalmazott elvárásoknak, valamint a hatályos jogszabályokban előírtaknak.

Az ügyészség tavaly is kiemelt figyelmet fordított a szomszédos országokkal és az európai uniós tagállamokkal való kapcsolatok további fejlesztésére, melynek fontos részét képezte a Visegrádi Csoport legfőbb ügyészei részére Visegrádon megrendezett munkatalálkozó.

Külön kiemelendő a magyar ügyészség és az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) együttműködése.
     Kiadó: Legfőbb Ügyészség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.