OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 20. szombat
Ismertető


2020. február 6., csütörtök 12:17

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2020. február 6., csütörtök (OS) - A VGYKE sikeres érdekképviselete az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál

    A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének civil szervezői munkájuk során gyakorta tapasztalnak értetlenséget és túlzó bürokráciát, ha kulturális programjaikon vakvezető kutyás sorstársaik is részt vesznek. Legutóbb egy múzeumi látogatás során adódtak problémák a vakvezető kutya beengedésével kapcsolatban.

Fodor Ágnes, a VGYKE elnöke: Egyesületünkhöz panasz érkezett, a Sziklakórház Atombunker tárlatvezetésén vakvezető kutyával közlekedő látássérültek csak külön szabályok betartásával vehetnek részt. A múzeum ugyan nem tagadta meg segítő kutyák beengedését, de feltételekhez kötötte: ha a látássérült 24 órával korábban bejelentkezik, a látogatást kizárólag saját csoportjában, illetve VIP túra keretében teszi meg.

A VGYKE e plusz feltételeket indokolatlannak tartotta és hátrányos megkülönböztetésként értékelte, ezért az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult egyértelmű állásfoglalást kérve.

Az EBH egyértelműsítette: a Sziklakórház Atombunker Múzeum "a segítő kutyával közlekedő látássérültek csoportjával szemben megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, és közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósított meg azzal, hogy ezen csoport tagjai a kutyájukkal csak fogyatékos csoporttal együtt vagy VIP túra keretében egyedi vezetéssel - mindkét esetben legalább 24 órával előbb történő bejelentkezést követően - látogathatják a múzeumot".

VGYKE
Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.