OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 23. kedd
Ismertető


2020. május 4., hétfő 14:35

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 4., hétfő (OS) -

        Az atlatszo.hu-nak köszönhetően nemrég nyilvánosságra került a katasztrófavédelem határozata a Mátrai Erőmű környékén történt környezetszennyezés felelőseivel és az elrendelt vízvédelmi lépésekkel kapcsolatban. A határozatból kiderül, hogy a 2019 februárjában átadott búzafeldolgozó először júliusban okozott súlyos vízszennyezést, aminek következtében tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban, ám a szennyezés ezután sem szűnt meg. Novemberben az emberre is veszélyes mérgesgázok képződtek a Viresol Kft. Őzse-völgyi tározóba került szennyvize miatt. A vízügyi hatóság december 3-i mintái alapján "még mindig jelentős mennyiségű szennyező anyag hagyta el a Telephely csapadékvíz-elvezető rendszerét", a kibocsátási határérték 10-szeresét meghaladó szervesanyag-tartalommal. A hatóság januárban újabb súlyos szennyezésről kapott bejelentést. A mostani határozat megállapítja, hogy "A Telephelyről történő tisztítatlan csapadékvíz, illetve tisztított szennyvíz kibocsátással fennáll a felszíni vizek károsodása bekövetkezés közvetlen veszélye (környezetveszélyeztetés)".
     A határozatból világosan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc 6,2 milliárd forintos állami támogatással és állami hitelekkel kitömött, nemzetgazdaságilag kiemelt beruházása a júliusi és novemberi szennyezés után is folytatta környezetszennyező tevékenységét, amivel a Btk. szerinti környezetveszélyeztetést és –károsítást valósított meg. Ezért a mai napon feljelentést teszek a cég ellen.

Szél Bernadett


     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.