OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2020. július 21., kedd 11:55

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. július 21., kedd (OS) - Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – a DK értékelése az Európai Tanács döntéséről

    Több szempontból is történelmi döntés született az Európai Tanácsban. Egyrészt most először egy gazdasági válság következményeire közösen adott választ az európai közösség, hiszen a válságot közös hitelfelvétellel finanszírozzák. Másrészt ezzel a döntéssel nagy lépést tettek előre az Európai Egyesült Államok felé.

Orbán Viktor tarisznyájában, amelyet 133, állítólag bátor fideszes pakolt meg neki, komolynak tűnő feltételek szerepeltek a megállapodás aláírásához:

- Orbán feltételhez kötötte a magyar kormány ellen indított, 7-es cikkely szerinti eljárások lezárását

- azt, hogy a civil szervezetek nem kaphatnak uniós támogatást

- hogy a gazdagabb országok nem kaphatnak plusz támogatást

- hogy a jogállami feltételhez kötött pénzfizetés nem szerepelhet a megállapodásban.

Ezek közül semmi sem valósult meg. A leggazdagabb tagállamok visszatérítést kapnak és tíz tagállam az utolsó pillanatban a korábbinál nagyobb összeget harcolt ki magának, míg Orbán egy plusz fityinget nem szerzett Magyarországnak. A végső dokumentum 22. és 23. pontja azt is világosan kimondja, hogy a pénzek utalását jogállami feltételhez kötik.

Orbán saját országára mért vereséget. Kudarcot vallott, mert saját pénzügyi érdekei fontosabbak voltak Magyarország pénzügyi és politikai érdekeinél.

Dobrev Klára
a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke
    
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.