OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2020. november 20., péntek 13:34

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. november 20., péntek (OS) -

    Az autizmussal és értelmi fogyatékossággal élő emberek esetében nehéz a szociális szabályok megértése, jellemző a rutinokhoz való olykor kényszeres ragaszkodás, a rugalmatlan viselkedés. Szüleik, gondozóik és támogatóik a hatályos védőintézkedési szabályokra figyelemmel mindent megtesznek azért, hogy óvják őket és környezetüket. A szigorúbb veszélyhelyzeti szabályok következtében azonban a fogyatékossággal élő személy számára a biztonságot adó támogató személyek viselkedése és a környezet megváltozása komoly problémát jelent a mindennapjaik megélésében, akár az utazás, az oktatás vagy a bevásárlás során, egyúttal önhibájukon kívül, állapotukból, helyzetükből fakadóan nem képesek az előírt intézkedéseket betartani.
A CRPD az alapelvei közt elsőként rögzíti az ember veleszületett méltóságát, amely a hazai alapjogi gyakorlat szerint is sérthetetlen és korlátozhatatlan, abszolút jog. Az ombudsman ezért felhívja a figyelmet, hogy ebben a rendkívüli és mindenki számára nehéz időszakban is hangsúlyosan fontos a fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek speciális igényeinek a szem előtt tartása, továbbá az aktív cselekvés: hogy az egyedi igényekhez igazodó intézkedésekkel támogassuk őket és segítő környezetüket az alapvető emberi jogaik minél teljesebb megélésében.
Mindezekre is figyelemmel az alapvető jogok biztosa üdvözli a Kormány legutóbbi rendeletét, amelyben az autizmussal élő emberek számára lehetővé tette az általános járványügyi védekezési szabályoktól való eltérést.
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.