OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2020. november 30., hétfő 12:30

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány közleménye
    Budapest, 2020. november 30., hétfő (OS) - Sclerosis multiplex: babavárás szorongás nélkül. Önmagában a ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség, az idehaza 8-10 ezer embert érintő SM diagnózisa nem feltétlenül gátja a gyermekvállalásnak. Az anyaság és apaság dilemmái mellett a koronavírus és az SM kapcsolatát is tárgyalja az országos, ingyenes Multiplex Magazin.

        Az SM diagnózisa nem indokolja, hogy valaki lemondjon a gyermekáldásról. Az időzítés viszont fontos: egyrészt tartósan stabil állapot, másrészt a terhességnek az SM gyógyszerekkel való összehangolása szükséges, hogy a születendő baba és a kismama is biztonságban lehessen. A civil újság részletes szakmai útmutatót közöl, foglalkozik a fogamzásgátlással és a szexuális élet zavaraival, bemutatja gyermeket vállalt SM beteg kismamák tapasztalatait is.
     A neurológiákon és betegszervezeteken keresztül terjesztett lap kiemelten foglalkozik a koronavírus és az SM kapcsolatával is. Mára bebizonyosodott, hogy önmagában a sclerosis multiplex nem növeli a fertőzés és a súlyos lefolyás kockázatát. Az SM betegeknél ugyanazok a kockázati tényezők – életkor, cukorbetegség, tüdőbetegség, más társbetegségek – növelik a rizikót, mint a lakosság más részében. Amíg nincs a koronavírus ellen védőoltás, az SM betegeknek is megfontolandó az influenza vírus elleni és a tüdőgyulladást is okozni képes pneumococcus baktérium elleni védőoltás beadása, ám erről az aktuálisan folyó SM terápia és a betegség aktivitása függvényében mindig egyeztetni kell a neurológus kezelőorvossal.

     Kiadó: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.