OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2020. december 21., hétfő 18:20

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. december 21., hétfő (OS) - A TÖOSZ véleménye az iparűzési adó felére csökkentéséről

    Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke 2020. december 19-én a koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében újabb intézkedéseket jelentett be, amelynek egyik eleme, hogy a Kormány a 2021. évre a helyi önkormányzatok saját bevételét képező, a kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetendő helyi iparűzési adó 50%-át elengedi.

A TÖOSZ sajnálattal vette tudomásul, hogy a helyi önkormányzatokat súlyosan érintő szabályozásról az 1997. évi XV. törvénnyel kihirdetett Helyi Önkormányzatok Európai Chartája 9. Cikkében foglaltakra figyelemmel a Kormány a TÖOSZ-szal, mint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (Mötv.) 131. § (2) bekezdés e) pontja szerinti, a 3155 helyi önkormányzat több mint felét, 1623 helyi önkormányzatot tömörítő országos önkormányzati érdekszövetséggel előzetesen ismételten nem egyeztetett, csak 23 nagyvárosi önkormányzatot képviselő Megyei Jogú Városok Szövetségével.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége véleménye szerint országosan nagyjából 150 milliárd forintot tesz ki a kormányzati döntés következtében elengedett kis- és középvállalkozások (kkv) által fizetett iparűzési adó, ennek 70%-a pedig a nagyvárosok költségvetéséből hiányzik majd. Amely egyben azt jelenti, hogy eddigi költségvetési megszorítások, amelyeknek elsődleges elszenvedői a kis- és közepes nagyságú települések voltak, most már a nagyvárosokat is eléri.

     Kiadó: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.