OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2020. december 31., csütörtök 12:47

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. december 31., csütörtök (OS) -

    A legutóbbi napokban a közérdeklődést főként a védőoltásokkal kapcsolatos meglehetősen ellentmondásos hírek foglalkoztatják, köztük a számunkra kézenfekvő lehetőségként sugallt orosz vakcina, mint a kormány külpolitikája és részben kommunikációja alapján egyre inkább felmerülő lehetőség.

Most ehhez kaptunk az állampolgárokat mélységesen lenéző álinformációt – ki tudja miért – éppen a külgazdasági és külügyminisztertől.
Meglepő volt, hogy koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal közreadta a hírt: a magyar emberek döntő többsége gyerekkora óta orosz vakcinákkal lett beoltva, hiszen "minden oltóanyagunk onnan származott", írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán.

Ez a magyar kutatást és gyártási kultúrát durván leminősítő állítás azonban az alábbi kétségtelen tények alapján vagy igen súlyos tájékozatlanságra vagy inkább politikai alapú, körmönfont hazugságra utal. A következő néhány példa szerint az állítás minden alapot nélkülöz.

Az 1942-ben már húszféle szérumot és oltóanyagot termelő Phylaxia ilyen tevékenységét 1924-ben kezdte.

Az 1927-ben alapított Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) oltóanyagtermelése már az 1960–1970-es években nemzetközi téren is kiemelkedő volt.

A Humán Oltóanyagtermelő és Kutató Intézet tevékenységének egyik legismertebb eredménye talán a köznyelvben diperte-ként ismert (diftéria, szamárköhögés és tetanusz elleni) oltóanyag, amelyet 1953-ban, elsőként a világon, hazánkban vezettek be kötelező védőoltásként.

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.