OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2021. január 22., péntek 09:35

A Magyar Könyvelők Országos Egyesületének közleménye
    Budapest, 2021. január 22., péntek (OS) - Felesleges adminisztrációt okoz az 1%-os iparűzési adó

    Az MKOE még 2020 december végén kérte meg a Pénzügyminisztérium illetékeseit és az önkormányzati adóhatóságokat, hogy fordítsák meg az 1%-os iparűzési adó bejelentgetési logikáját, ezért a következő egyszerű javaslatot tettük:

Ne készüljön 1 millió NAV felé való bejelentés, helyette azokat a vállalatokat szűrjék ki, amelyeknek 4 milliárd feletti az árbevételük, vagy a mérlegfőösszegük!

A megkeresésünket arra alapoztuk, hogy az MKOE számára is adatokat szolgáltató Creditonline 2019-es összesítése szerint csupán 3107 vállalatnak nagyobb 4 milliárd forintnál a forgalma Magyarországon.

A NAV várhatóan 2021.02.25-én (hétfőn) jelenteti meg a bejelentési nyomtatványt, ami visszafordíthatatlanul beindítja az adminisztrációs turbulenciát, súlyos terheket róva a könyvelőkre. Az 1%-os iparűzési adó érdekében a 2021.03.16-án esedékes adóelőleg csökkentésére beadott bejelentések éppen a legkiszolgáltatottabb, legelesettebb vállalkozásoknál maradhat el, ami elfogadhatatlan!

A felesleges bürokrácia elkerülése érdekében kérjük, hogy a 639/2020. (XII. 22.) Kormány rendelet kerüljön módosításra.

Ruszin Zsolt
MKOE alelnök

     Kiadó: Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.