OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2021. március 2., kedd 17:15

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. március 2., kedd (OS) - 10 milliárd forint jogosulatlan járadékot követelnek az orthodoxok a Mazsihisztől.

        A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) határozottan fellép a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradék igazságtalan elosztása ellen -
Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke hivatalos levélben szólította fel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében. A hosszú évek óta húzódó vitában 2018 óta nem történt előrelépés, és mivel a Mazsihisz a korábbi felszólításra sem reagált érdemben, a MAOIH készen áll jogos igényét akár polgári peres úton érvényesíteni.
     "A magyarországi orthodox hitközség a legrégebbi a három magyar zsidó irányzat közül. A vallási élet alapszolgáltatásainak ellátása, a kóserság, a tradicionális talmudi oktatás, a mikve, az ünnepi kellékek biztosítása hagyományosan évszázadokon keresztül az orthodox hitközség felelőssége volt. A hagyományos vallási értékektől az utóbbi években egyre jobban távolodó Mazsihisz jogtalan forrásfelhasználása alaptevékenységünket veszélyezteti" - mondta Deutsch Róbert, a MAOIH elnöke.    


     Kiadó: Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség

-----------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.