OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. április 8., csütörtök 13:35

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 8., csütörtök (OS) - Április 8-án világszerte a roma kultúra értékeit ünnepeljük. Idén azonban – csakúgy, mint tavaly, a járvány kitörése idején – érdemes ezt az alkalmat most kivételesen a roma kultúra kiemelt jelentőségének hangsúlyozása mellett arra is felhasználni, hogy felhívjuk a figyelmet a társadalmi szolidaritás szükségességére, elsősorban arra, hogy ezekben a nehéz időkben különösen fontos az egymásra való odafigyelés, a sérülékeny társadalmi csoportok – köztük a roma közösségek – hatékony gyakorlati támogatása

    Pontosan ötven évvel ezelőtt,1971-ben ezen a napon rendezték meg Londonban az első Roma Világkongresszust, amely a roma identitás formálása és formálódása útján tett első jelentős nemzetközi lépésről és a roma kultúra egyetemes elismeréséről egyaránt szólt. Ennek tiszteletére az ENSZ 1991-ben nyilvánította április 8-át a roma kultúra világnapjává.A Nemzetközi Roma Nap a hazai roma közösség kultúrájának és identitásvállalásának ünnepe is. Az elmúlt évtizedekben a roma értelmiség, a roma szakemberek új generációja jelent meg, akik most, a világjárvány idején is elméleti vagy gyakorlati hivatások művelőjeként, művészként, lelkészként, pedagógusként, vagy valamely rendvédelmi szerv hivatásos állományú tagjaként segítik Magyarország fejlődését, vagy éppen a legnehezebb terepen, egészségügyi dolgozóként küzdenek a járvány leküzdésében, életeket mentve. Munkájukkal és kitartásukkal a saját boldogulásuk mellett esélyt teremtenek gyermekeik sorsának szabad és értékalapú meghatározására is.
    
     Kiadó: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.