OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 30. kedd
Ismertető


2021. április 19., hétfő 16:25

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. április 19., hétfő (OS) - Párbeszéd: Fellépést követelünk az életveszélyben lévő Alekszej Navalnij ügyében!

    A Párbeszéd felszólítja a magyar kormányt, hogy vessen véget a gyáva és felelőtlen hallgatásnak és a közös EU-s fellépés akadályozásának, és tegyen meg minden lehetséges lépést a Vlagyimir Putyin börtönében életveszélyes állapotba került ellenzéki aktivista, Alekszej Navalnij ügyében.

Az orosz ellenzék legismertebb vezetőjét tavaly augusztusban először egy szovjet időkben kifejlesztett idegméreggel, novicsokkal próbálta megmérgezni a hatalom. A gyors orvosi beavatkozás és a politikus Németországba menekítését követő kórházi ellátás eredményeként Navalnij még felépült ebből a mérgezésből. Az ellenzéki vezetőt hazatérésekor, január közepén azonban már a repülőtéren letartóztatták, és koholt vádakkal börtönbüntetésre ítélték, majd március közepén a Moszkvától 100 kilométerre lévő pokrovi börtönbe szállították. Azóta ebben a különlegesen szigorú, általa csak "koncentrációs táborhoz" hasonlított fegyintézményben raboskodik, ahol egészségügyi problémáira nem kapott megfelelő kezelést, ezért március végén éhségsztrájkba kezdett. Navalnij mostanra olyan állapotba került, hogy "bármikor megállhat a szíve és a veseműködése is leállhat" – áll abban a levélben, amelyet orvosai az uniós külügyminisztereknek, így Szijjártó Péternek is küldtek. Hírek szerint a politikust ma fogvatartási helyéről börtönkórházba szállították.

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.