OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 26. péntek
Ismertető


2021. július 8., csütörtök 14:32

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. július 8., csütörtök (OS) - Statisztika és érzelem

    Az emberek bár figyelik az adatokat, amelyeket a statisztika tudománya gyűjt össze, többségük keveset tud erről a tudományról. Felháborodik, ha neki nem kedvező értékeket lát és úgy érzi, hogy itt valamilyen aljas csalás áll a dolog mögött, amivel őt be akarják csapni, megrövidíteni a statisztikával.

Az elmúlt napokban a KSH kiadta az időszakos munkabér adatokat. Ebben az áll, hogy kb. 440 000 Ft/hó 2021-ben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. Ez sokaknál kiverte a biztosítékot, mert a környezetükben ennél sokkal kevesebb fizetéseket tapasztalnak. Az érzelmi felháborodás helyett azonban sokkal célszerűbb a valósággal megismerkedni, így néhány példával bemutathatjuk a statisztikában használt átlagkeresetek fogalmát.

A bruttó átlagkereset, természetesen sokkal nagyobb, mint a nettó. 440 000 Ft bruttó átlagkereset kb. 290 000 nettónak felel meg. A teljes foglalkoztatottak csoportjába nem tartoznak bele a vállalkozóként dolgozók, a rövidített munkaidőben dolgozók, a közmunkások, az év során megszűnt, vagy később keletkezett munkaviszonyban dolgozók. Nem számítják ide az 5 főnél kevesebb dolgozót foglalkoztató vállalatok kereseteit sem. Ezért a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete számottevően eltérhet attól, amit az emberek tömegesen a zsebükben tapasztalnak. Ez azonban nem valamiféle rafinált statisztikai csalás, hanem a szakma szigorú szabálya. A magyar KSH a világon a legjobbak közé tartozik, már 1867 óta.

     Kiadó: Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.