OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 29. hétfő
Ismertető


2021. október 21., csütörtök 13:51

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. október 21., csütörtök (OS) - Több nyugat-balkáni állam is konkrét csatlakozási céldátumot érdemel - Gál Kinga és Deli Andor sajtóközleménye

    "Konkrét célkitűzések nélkül nagyon nehéz politizálni, a bővítés pontos terve azonban minden fél számára kapaszkodót jelentene. Elkeserítő, hogy egyes nyugat-balkáni államok, például Szerbia hamarosan tíz éve tagjelölt szerepben anélkül, hogy látná a folyamat végét" - tette hozzá Deli.

Gál Kinga aláhúzta: "Mi, magyarok, határozottan kiállunk Szerbia és Montenegró mielőbbi felvétele mellett, Albániával és Észak-Macedóniával való tárgyalások megkezdéséért és a vízumliberalizációért. Aktívan részt veszünk a térség stabilitásának fenntartásában is. Magyarország most vette át a KFOR, Koszovóban a NATO parancsnoksága alatt tevékenykedő nemzetközi békefenntartó haderő parancsnokságát."

Deli Andor elmondta: "Ebben a helyzetben, amikor nem mindig és nem mindenki számára népszerű a bővítés kérdése, külön köszönet Várhelyi biztos úrnak, amiért az Európai Bizottság megteremtette a mintegy 30 milliárd eurós befektetési programot a térség számára. Ha már nincsenek pozitív politikai üzenetek egyes tagállamok húzódozása miatt, akkor legalább befektetésekkel segítse az EU a térség polgárainak életét."

"A Nyugat-Balkán Európa szerves része, a régió országait minden oldalról az EU veszi körül. Ezért az Uniónak konkrétumokkal teli csatlakozási perspektívát kell nyújtania a térségnek mielőbbi bővítéssel" - zárta felszólalását Gál Kinga.

     Kiadó: Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.