OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 28. vasárnap
Ismertető


2021. november 25., csütörtök 13:08

A Budapest Világörökségéért Alapítvány közleménye (1. rész)
    Budapest, 2021. november 25., csütörtök (OS) - "Csináljuk a dolgunkat, és ez boldoggá tesz" – Horváth János

    Ma két éve, 98 évesen halt meg Horváth János országgyűlési képviselő, közgazda, diplomata.
Öt nappal Budapest szovjet körülzárása előtt, mint  a nemzeti ellenállás tagját letartóztatták és halálra ítélték – megszökött. 1945-től nemzetgyűlési képviselő, Nagy Ferenc miniszterelnök tanácsadója, egyebek mellett az ENSZ Segély- és Újjáépítési Bizottság (UNRRA) miniszterelnöki delegáltja, az Amerikai-Magyar Segélyakció társelnöke. Jelentős szerepe volt így a Nagy Ferenc washingtoni látogatását követő Truman elnöki intézkedések megvalósulásában – ezáltal kaptuk vissza például a Nemzeti Bank aranykészletét, amely sarokpontja lett a hiperinfláció megállításának.
Koncepciós per elítéltjeként 1947-től 51-ig kényszermunkás rab. 56-ban a Parasztszövetség gazdaságpolitikai igazgatója, a Nagy Imre kormány megbízottjaként a Nemzeti Újjáépítési Bizottság elnöke (november 2-). Egy hét múlva az ENSZ-ben a magyar forradalom hiteles hírvívője és nemzetközi szószólója, majd Strasbourgban és New Yorkban alapítója a Szabad Magyarország Nemzeti Képviseletének. 57-től a Magyar Szabadságharcos Szövetség alelnök-pénztárosa, ugyanekkor az USA pénzügyi támogatásával működő, kulturális célú Kossuth Alapítvány alapítója és elnöke, a magyar ügy kiemelkedő lobbistája, az amerikai politikai emigráció belső támogatója.
    
     Kiadó: Budapest Világörökségéért Alapítvány

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.