OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 18. csütörtök
Ismertető


2021. december 1., szerda 14:06

A Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület közleménye
    Budapest, 2021. december 1., szerda (OS) - A magyar-lengyel együttműködés, mint a közép-európai kapcsolatok fejlődésének dinamizáló tényezője (Törzsasztal Fórum 11.30)

        A téma moderátora prof. Pók Attila  az EMMT alelnöke volt. Előadóként Bába Iván nagykövet, volt külügyi államtitkár fogadta el az egyesület meghívását, akinek vitaindító előadását Gilyán György a Kelet-Európai Üzleti Klub vezetője, volt államtitkár, nagykövet, a KEP Elnökség tanácsadója követte felkért hozzászólóként. Mindkét előadónak gazdag államigazgatási és diplomata tapasztalata van, a lengyel és a közép-európai kapcsolatok területén végzett ok éves munkával.
     Bába Iván úgy jellemezte a két országot, illetve a lengyel és a magyar politikát, mint dinamizáló tényezőt Európában és a térségben. Előadásában kiragadott néhány szemelvényt az elmúlt 100 év történelméből. Államaink egységesen döntöttek a Varsói Szerződésből való kilépésről és a belépésről a NATO-ba, illetve kezdeményezői voltak a Visegrádi Együttműködésnek, ami fontos tényezője lett az európai kapcsolatoknak. Ma is mélyen él a lengyel-magyar testvériség. Szimpátia nyilvánul meg a lengyel társadalomban. Önkormányzatok, iskolák, kultúrák kapcsolatában is megtestesül.
     Gilyán György a magyar-lengyel és közép-európai kapcsolatok gazdasági vetületéről, üzleti kapcsolataink szerepéről, helyéről beszélt.
     A részvevők kérdései az egyházi kapcsolatokra, a Kínával kapcsolatosmezőgazdasági vonatkozású érdekérvényesítésre, valamint diplomataként megélt tapasztalatainak megismerésére vonatkoztak.

     Kiadó: Közép Európai Club Pannonia Közhasznú Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.