OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2021. december 30., csütörtök 15:01

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége közleménye (2. rész)
    Budapest, 2021. december 30., csütörtök (OS) -

    Jól látható, hogy a klímavészhelyzet kinyilvánítása önmagában nem hozza közelebb a megoldást, sőt, a tudományosan megalapozott adatok szerint minden eddiginél gyorsabban melegszik a Föld. Ebből egyértelműen következik, hogy minden eddiginél hatékonyabb módszerek híján rohamosan csökken az emberiség számára is alkalmas életfeltételek között eltölthető hátralévő időnk.
A nemzetközi környezetvédelmi szabályozásnak egyik fontos eszméje "a szennyező fizet" elv, mely szerint közvetlenül, vagy külön adókötelezettség által mindig a szennyező fél köteles fizetni a környezetben okozott kárért. Erre a szép gondolatra is igaz azonban, hogy minden elv, erkölcsi vagy jogi törvény annyit ér, amennyit betartanak belőle. A szennyező fizet elv az OECD és az EU országaiban ismert, sokat beszélnek róla, de annál kevésbé hatékonyan alkalmazzák, míg a nemzetközi környezetvédelmi jog nem is igen említi.
A szennyező fizet elv puszta alkalmazása egyébként semmit nem ér mindaddig, amíg a klímakatasztrófát leginkább kiváltó szennyezésekre (vegyi, fizikai, csak például: széndioxid, hő) egyre növekvő igény és fizetőképes kereslet is bőven van, illetve semmi sem ösztönözi a szennyezőket ilyen tevékenységük csökkentésére.
Tényleg tökéletesen alkalmatlannak fog bizonyulni a közösségi felelősségérzetét az egyéni birtoklás versenyén alapuló beteges fogyasztási mániára és a megvásárolható hatalomérzet mámorára cserélő emberiség még arra is, hogy saját életfeltételeinek rohamos megszűnését megakadályozza?

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.