OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. június 3., péntek 06:48

A Magyar Energiaital Szövetség közleménye
    Budapest, 2022. június 3., péntek (OS) - MÉG NAGYOBB LEHÚZÁS, MINT A "KETTŐS MINŐSÉG"

    
Sokan gondoljuk, hogy egy termék Magyarországon forgalmazott változata, eltér a külfölditől és a hazait silányabbnak hisszük, ami néha jogos, de nem mindig.

A termékek közötti eltérésnek ("kettős minőség") jogszerű és objektív oka is lehet.

A fogyasztók érdekinek védelme, a gyártók segítése, valamint az indokolatlanul "kettős minőségű" termékek visszaszorítása érdekében, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal útmutatót készített.

Nem árt azonban, ha tudjuk, fogyasztói megtévesztés lehet az is, ha egy gyártó, a termék fő összetevőit hagyja ki, vagy olyan mértékben csökkenti, amitől a termék elveszti jellegzetességét, rendeltetését és csak nevében marad az, ami.

Ilyen tipikus megtévesztés lehet például, egy cukormentes, tehát szinte nulla energiatartalmú italt, energiaitalnak nevezni.

Egy energiaitalnak az a rendeltetése, hogy adjon energiát, ami főleg a benne lévő szénhidrátoknak (cukor) köszönhető és éberséget, amit a magas koffeintartalom biztosít.

Egy valódi energiaital koffeintartalma 32mg /100ml, ami nagyjából egy presszó kávéban lévő koffeinnek felel meg.

Az utóbbi időben viszont megjelentek a "kiherélt" energiaital változatok is, amelyek koffein tartalma csak egy kóláéval egyenlő (10-15mg/100ml). Ezek pedig már csak nevükben energiaitalok. Ezt erősíti a NETA törvény is "energiaital az a termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget".

Legyünk figyelmesek, mindig nézzük meg mit veszünk!

     Kiadó: Magyar Energiaital Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.