OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 19. péntek
Ismertető


2022. szeptember 23., péntek 14:20

A Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének (VGYKE) közleménye
    Budapest, 2022. szeptember 23., péntek (OS) - VILÁGHÍRŰ FESTMÉNYEKET KÖZVETÍTENI LÁTÁSSÉRÜLT EMBEREKNEK?

    Sikerül-e világhírű festményeket élményszerűen közvetíteni súlyosan látássérült, akár vak embereknek? Vagy éppen színházi, esetleg cirkuszi előadásokat – átadva mindannak a lényegét, ami látható a színpadon, a manézsban?  

Mindez régóta nem kérdés a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE) számára, hiszen harmadik projektjüket fejezték be nemrégiben narráció témakörben. Legutóbbi vállalkozásuk elnevezése "A Vizuális kultúra és sport is mindenkié". Aki még nem ismerné e kifejezéseket: a narráció és az adionarráció a két kulcsszó, amelyek azt jelentik, hogy egy szakember írásban, illetve szóban közvetíti a látottakat. Mégpedig olyan szakember, aki a megfelelően tud élni a szemléletesség és a hatáskeltés nyelvi eszközeivel, aki szakmájának, de a látássérültek befogadóképességének is kiváló ismerője.

Ha pedig a látássérült érdeklődő általa találkozik például Munkácsy Siralomházával vagy a Szolnoki Repülőmúzeum "Reptár" c. kiállításával, akkor később érteni fogja az ezekre tett utalásokat, nem fog kirekesztődni a kultúra világából. Vagyis egy lépéssel közelebb jutottunk az esélyegyenlőség irányába.  

A projekt megvalósítását az AKKU Egyesülettel közösen, az EMMI és a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósította meg az egyesület. A projekt ugyan befejeződött, de eredményeinek javát bárki élvezheti a VGYKE honlapján és hivatalos Youtube-csatornáján.

VGYKE Sajtóiroda

     Kiadó: Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (VGYKE)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.