OS Országos Sajtószolgálat
2024. április 27. szombat
Ismertető


2023. január 25., szerda 18:29

A Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2023. január 25., szerda (OS) - Különleges megemlékezést tartottak a Magyar Kultúra Napjáról és a Holokauszt magyar áldozatairól a lengyelországi Alsó-Sziléziában.

    Első ízben emlékeztek meg Lengyelországban a Holokauszt alsó-szilézia magyar áldozatairól jan 23-án az alsó-szilézia Walim községben a hitleristák által kényszermunkával építtetett földalatti járatokban Holló Imre holokauszt túlélő grafikáinak kiállításán.
Koszorút helyezett el Magyarország Wroclawi Alkonzulátusa nevében Szesztay Ádám alkonzul, Walim község önkormányzata, a walimi emlékhely a Wroclawi Magyar-Lengyel Társaság és a Magyar-Lengyel Együttműködés Waclaw Felczak Intézete.
Rosenfeld Dániel Imre kántor, bibliaoktató a konzulátus felkérésére beszédet tartott, magyarul és héberül gyászimát mondott és megfújta a Sófárt a mártírhalált halt magyar és más nemzetbeli zsidók és Embermentők emlékére.

Az ökumenikus jelleget is öltött delegáció ellátogatott Európa egyik legnagyobb favázas swidnicai Béke Templomába, ahol I-teni sugallatra kántor úr vezetésével együtt elénekelték a Béke Himnuszát héberül.

Előző nap (jan 22-én) Rosenfeld Dániel Imre kántor, Alsó-Szilézia székhelyén Wroclawban magyar zsidó énekekkel színesítette a Magyar Kultúra Napja (a Himnusz megírásának 200. évfordulója) és az 1863-as lengyel függetlenségi felkelés 160. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget, amelynek keretében két kiállítás is megnyílt.  az egyik Tadeusy Różsewicz lengyel író életművének magyar vonatkozásait, a másik a magyar zsinagóga építészetet mutatja be.
     Kiadó: Magyar Zsidó Szabadságharcosokért Emlékbizottság (MAZSISZEM)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Az Országos Sajtószolgálatról
Az Országos Sajtószolgálat (OS) politikai, társadalmi, kulturális és különböző civil szervezetek, valamint közéleti szereplők közleményeit, állásfoglalásait közli. Az OS anyagai nem képezik az MTI-kiadás részét, a szó szerint továbbított szövegekért minden esetben a közlő a felelős.
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.